Nasza hodowla

Nasza ekologiczna hodowla

Na 25 h łąk pasie się stado, jedząc tylko to, co oferuje pastwisko. Różnorodna roślinność, bujna, zielona trawa i stały dostęp do wody to podstawowe zasady ekologicznego chowu. Zimą bydło karmimy sianem, które wcześniej jest rolowane.

Nawet bardzo niskie, minusowe temperatury nie utrudniają funkcjonowanie hodowli. Strefą schronienia są olszynki oraz drewniana wiata. Miejsca te latem dają cień przed słońcem, zimą chronią przed wiatrem i śniegiem.

Nasze stado ma swoje zwyczaje. 3-4 razy dziennie przemieszcza się swoimi ścieżkami - ciesząc oczy gości. Latem prawie cały dzień leży między drzewami. Dopiero wieczorem, kiedy zrobi się chłodniej wychodzi na żer. Zimą chętnie zjada bele siana biesiadując na śniegu i mrozie.

Hodowla prowadzona jest tylko i wyłącznie dla potrzeb restauracji. Z niej pozyskujemy wyjątkowe mięso i serwujemy naszym gościom. Takie połączenie sprawia, że mamy całkowitą kontrolę nad jakością i procesem przetwarzania królewskiej wołowiny.

 

O rozrodzie

Highland to rasa o bardzo niskich wymaganiach. Szybko zaaklimatyzowała się w polskich warunkach. Długowieczność, dobre wskaźniki rozrodu oraz mała śmiertelność są ogromnym atutem dla hodowli.

W naszym stadzie porody odbywają się bez nadzoru. Porodu nie utrudniają niskie temperatury dlatego cielenie odbywa się przez cały rok. Jednak najlepszą porą jest wiosna.

Po urodzeniu młode waży od 22-25 kg. Ponieważ mleko matki jest bardzo bogate w tłuszcze maluchy przybierają na wadze ok. 500-650 g dziennie. Matki są bardzo opiekuńcze i mają dobry instynkt macierzyński. Rzadkością jest odrzucenie. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, to zazwyczaj na kilka dni. W tym czasie inne krowy przejmują opiekę nad cielakiem.

O sierści

Różnorodne ubarwienie na tle zielonych łąk lub śnieżnobiałego puchu czaruje swym widokiem. Cała paleta odcieni brązu, jasnoszara, kremowa i czarna sierść nie tylko zdobi ale przede wszystkim chroni bydło. Bujna grzywa i urocze loki na pysku współgrają z łagodnym usposobieniem tych zwierząt.

Futro składa się w dwóch warstw:
zewnętrznej okrywowej - składającej się z długiego włosia, latem cieńszej, zimą grubszej, sięgającej 30 cm spodniej - składającej się z miękkiego puchu, która stanowi doskonałą izolację.

Ta doskonała budowa zmniejsza zapotrzebowanie na tkankę tłuszczową, stanowiąc idealną ochronę przed zimnem i upałem. Choć czarne egzemplarze sprawiają wrażenie bardziej dostojnych i mniej przyjaznych - badania dowodzą, że umaszczenie nie wpływa na temperament oraz produkcyjność zwierząt

 

Rogi - dostojna ozdoba

Piękne, okazałe rogi są ozdobą zarówno osobników męskich jak i żeńskich, różnią się jednak kształtem. U dorosłych okazów ich rozpiętość może sięgać 150 cm.
Rogi byków - potężne u nasady - są grubsze i skierowane na boki, prawie poziomo. Są groźną bronią przeciwko ewentualnym konkurentom.
Rogi krów są zdecydowanie cieńsze i łagodnym łukiem skierowane ku górze. Charakterystyczne dla osobników żeńskich pierścienie oznaczają kolejne wycielenia, co pozwala dość precyzyjnie ustalić ich wiek.

Parametry mięsne

Highlandy są jedną z najmniejszych ras bydła mięsnego. Masa ciała największych byków to maksymalnie 750 kg, krów do 600 kg. Po urodzeniu maluch płci żeńskiej waży ok. 22 kg a męskiej ok. 25 kg. W pierwszym roku życia przyrost dzienny to 500-650 g.

Powolne tempo wzrostu tkanki mięśniowej oraz naturalne żywienie (latem pastwiska, zimą siano bogate w zioła z łąk) skutkuje wyjątkowymi walorami smakowymi oraz zdrowotnymi mięsa. Wyraźnie zaznaczona marmurkowatość i delikatne włókna cenione są przez smakoszy. Mała zawartość tłuszczu (38%) i cholesterolu (4%) wyróżnia to mięso na tle innych. Mniejsza produkcji tkanki tłuszczowej jest spowodowana m.in. dobrze izolującą, dwuwarstwową sierścią.

Dorosłe krowy osiągają w kłębie 110-120 cm a byki 125-135 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Akceptujemy

ASIC, BLIK, V-Pay, płatności zbliżeniowe
smartfonem/ smartwatchem

     

Skontaktuj się z nami